Maaliskuun uutiskirje

Ulkosuomalais- ja paluumuuttajakyselyt auki vielä 13.3. asti

Hankkeessa on avoinna kaksi kyselyä ulkosuomalaisille ja paluumuuttajille. Tavoitteemme on hahmottaa, kuinka yleisiä erilaiset ulkosuomalaisia ja paluumuuttajia koskevat haasteet ja tilanteet ovat. Ja toisaalta sitä, miten voidaan löytää konkreettisia, käyttökelpoisia ratkaisuja ulkosuomalaisten ja paluumuuttajien kohtaamiin haasteisiin ja toiveisiin vastaamiseksi.

Kyselyt ovat auki sunnuntaihin 13.3. asti.

Linkit kyselyihin: 

1.     Ulkosuomalaiset (suomeksi) / finländare utomlands (på svenska

2.     Paluumuuttajat (suomeksi) / återflyttare (på svenska

Tutkimuksen tuloksista raportoidaan tämän ja ensi vuoden aikana ja tuloksia hyödynnetään työnantajille, viranomaisille ja päätöksentekijöille laadittavien toimenpidesuositusten muotoilussa.


Kansainvälisten osaajien Suomi -hanke esillä Suomen Silta -lehdessä: “Uusilla keinoilla osaajia Suomeen”

Tutkimushankkeen johtaja Mari K. Niemi kertoo Suomi-Seuran Suomen Silta -lehden (1/2022) haastattelussa hankkeesta:

Toivon, että Suomi skarppaisi kansainvälisyyden arvostamisessa. Työnantajat voisivat suhtautua myönteisellä uteliaisuudella. Kansainväliset ihmiset tuovat mukanaan verkostoja. Me emme katso heitä (sidosryhmiä) vain tutkimuskohteina, vaan koetamme hakea ratkaisuja näiden ihmisten kanssa yhteistyössä.
— Mari K. Niemi

Ville Pitkäsen ja Matti Välimäen blogikirjoitus: Miten välttää kyselyiden sudenkuopat?

Hankkeen tutkijat Ville Pitkänen ja Matti Välimäki avaavat blogikirjoituksessa kyselyiden laatimiseen liittyviä vaiheita ja vältettäviä sudenkuoppia:

“Kyselyyn vastaaja saa eteensä valmiiksi mietityn lomakkeen, mutta taustalla on satoja tunteja työtä sekä kymmeniä keskusteluita tutkijatiimin ja ulkopuolisten asiantuntijoiden kanssa. Kyselyiden laatiminen on aina innostava, mutta haastava työvaihe. Se on mitä suurimmassa määrin ryhmätyötä.  

Kyselyihin liittyvän valmistelun aloitimme syksyllä 2021 tutustumisella aiempaan tutkimukseen. Marras-joulukuussa järjestimme lukuisia asiantuntijakuulemisia ja kysymysten muotoilu käynnistyi vuoden vaihteessa. 

Valmiiseen kyselypohjaan saimme arvokasta palautetta oman tiimimme lisäksi kumppaniorganisaatioidemme asiantuntijoilta. Lopuksi kohderyhmien edustajat, ulkosuomalaiset ja paluumuuttajat, testasivat kyselyämme. “ 


Mari K. Niemen blogikirjoitus: Olisiko diginomadeista apua osaajapulaan Suomessa?

Mari K. Niemi kysyy blogikirjoituksessa, voisiko pohjoinen Suomi olla diginomadeille kiinnostava kohdemaa:

“Kiinnostus diginomadiseen elämäntapaan on ollut kasvussa. Rajoituksista huolimatta korona-aika näyttää esimerkiksi Yhdysvalloissa lisänneen diginomadien määrää huomattavasti. Vuodesta 2019 vuoteen 2020 määrä kasvoi liki 50 prosentilla. Moni alkoi hyödyntää etätyön avaamia mahdollisuuksia ja valitsi työntekopaikaksi muun kuin kodin tai loma-asunnon. Samalla valtaosa diginomadeista ei enää ollut freelancereita vaan työsuhteessa olevia.

Jotta Suomi voisi houkutella diginomadeja, meidän tulisi tietää, mitkä asiat diginomadisessa elämäntavassa vetävät meille tärkeiden alojen osaajia. Avuksi olisi myös sen ymmärtäminen, miten he valitsevat kohdemaansa ja mitkä Suomen tarjoamat mahdollisuudet voisivat heihin vedota. Näin ymmärtäisimme paremmin, mitä meidän kannattaisi heille Suomesta kertoa.” 


Hankkeen aloituswebinaari katsottavissa YouTubessa

Hankkeen "Mapping the Landscape of International Talent in Finland" -avauswebinaariin osallistui yli 120 henkilöä sekä yksityiseltä että julkiselta sektorilta. Keskustelu chatissa ja paneeleissa oli vilkasta ja käsitteli laajasti aiheeseen liittyviä näkökulmia Suomen pito- ja vetovoimatekijöistä verkostoitumisen haasteisiin.

Webinaarin tekstitetty tallenne on nähtävissä YouTubessa alla:

Previous
Previous

Maaliskuun toinen uutiskirje