Maaliskuun toinen uutiskirje
Tervetuloa Ulkosuomalaisista ja paluumuuttajista ratkaisu osaajapulaan? -julkistustilaisuuteen 21.4.2022
Lämpimästi tervetuloa Ulkosuomalaisista ja paluumuuttajista ratkaisu osaajapulaan? -julkistustilaisuuteen 21.4.2022 klo 10-11.30. Tilaisuudessa käsitellään ulkosuomalaisille ja paluumuuttajille suunnattujen kyselyjen tutkimustuloksia.
Tuloksia esittelevät E2 hankkeen tutkijat Ville Pitkänen ja Matti Välimäki. Tilaisuuden juontaa hankkeen asiantuntija Roosa Veijola.
Paneelikeskustelussa ovat mukana:
Senni Jyrkiäinen, palvelupäällikkö, Suomi-Seura
Akseli Koskela, valtiosihteeri, sisäministeriö
Elina Koskela, globaalista työvoimasta vastaava johtaja, Barona
Sirpa Sivonen, kehittämispäällikkö, Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT
Paneelikeskustelua moderoi hankkeen johtaja, tutkimusjohtaja Mari K. Niemi.
Päätössanat lausuu hankkeen seurantaryhmän puheenjohtaja, työ- ja elinkeinoministeriön erityisasiantuntija Pipa Turvanen.
Tapahtuma järjestetään hybriditilaisuutena Musiikkitalon Terassilämpiössä (Mannerheimintie 13 A, 00100 Helsinki) ja striimattuna YouTuben kautta. Lähetämme osallistujille linkin livestriimaukseen myöhemmin. Ilmoitathan, osallistutko tilaisuuteen paikan päällä vai striimauksen välityksellä.
Ilmoittaudu mukaan: https://link.webropolsurveys.com/EP/63311BB2C8E52708
Kansainvälisille osaajille tarkoitetut kyselyt nyt auki
Hankkeessa on nyt avoinna kaksi kyselyä kansainvälisille osaajille. Tavoitteenamme on löytää konkreettisia, käyttökelpoisia ratkaisuja kansainvälisten osaajien kohtaamiin haasteisiin ja toiveisiin vastaamiseksi.
Ensimmäinen kysely on Suomeen työn perässä muuttaneille tai parhaillaan työtä etsiville. Toinen kysely on Suomeen puolisoonsa tai kumppaniinsa liittyvistä syistä muuttaneille. Kyselyt ovat englanninkielisiä ja avoinna huhtikuun ajan. Kiitos, jos jaat tietoa kyselyistä omissa verkostoissasi.
Kyselyissä etsitään vastauksia mm. seuraaviin kysymyksiin:
- Miksi Suomi on/ei ole sinulle houkutteleva asuinmaa?
- Millaisia vaikutelmia sinulla on suomalaisista ja suomalaisesta yhteiskunnasta?
- Mikä voisi parantaa sopeutumistasi Suomeen?
- Millaisia kokemuksia sinulla on suomalaisesta työelämästä?
Linkit kyselyihin (valitse tilannettasi parhaiten kuvaava):
1. Kansainväliset osaajat, jotka ovat muuttaneet Suomeen työn perässä
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) vieraskynäkirjoitus blogissamme: Suomeen muuttaneet kohtaavat voimakkaasti sukupuolen mukaan eriytyneet työmarkkinat
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kehittämispäällikkö Mia Teräsaho ja suunnittelija Anne-Mari Hietaharju kirjoittavat vieraskynäkirjoituksessaan, että Suomessa ulkomaalaistaustaisten työllisten naisten ja miesten ammatit ovat eriytyneet sukupuolen mukaan hieman lievemmin kuin suomalaistaustaisilla. Lue blogista myös heidän viisi vinkkiään tasa-arvoisempaan rekrytointiin.
Roosa Veijolan blogikirjoitus Perhe maailmalla -sivuilla: Paluumuuttajana Prisma-arjen ja vierauden tunteiden ristiaallokossa
Hankkeen asiantuntija Roosa Veijola kertoo Suomi-Seuran Perhe maailmalla -blogissa omista paluumuuttokokemuksistaan ja paluumuuttajien kokemista haasteista:
“Moni odottaa paluumuuttajan sujahtavan sujuvasti takaisin suomalaiseen identiteettiin ja elämäntyyliin. Vierauden tunteesta voi olla vaikea puhua. Läheisiä ei halua kuormittaa omilla kokemuksilla tai vertailuilla. Kokemukset elävät silti vahvasti mielen taustalla.
Missä tulisivat kuulluksi ne hetket, kun ikävöi toista kotimaata ja ystäviä siellä? Missä saisivat näkyä ne puolet itsestä, jotka rakastavat suomalaista metsää, mutta tuntevat olonsa kotoisaksi myös itäaasialaisten pilvenpiirtäjien keskellä tai Lähi-idän elämää kuhisevilla toreilla?”